Vratio se iz Austrije i izgradio farmu domaćih koka na Lugu - Lug-Prozor.info | Prozorski internet Portal | Internet portal Prozor/Rame

Vratio se iz Austrije i izgradio farmu domaćih koka na Lugu

Share This

U zadnjih nekoliko godina trend je odlaska iz Bosne i Hercegovine. Ti odlasci su borba za preživljavanje. Međutim, malo je očekivano da se neko vrati iz zapadnoeuropskih zemalja. Jedan od tih „neobičnih“ povratnika je Senad Garabin koji je prije mjesec dana izgradio farmu koka u mjestu Lug, općina Prozor.  Senad je rođen u Mostaru 1988. godine, a njegovi roditelji su u to vrijeme živjeli na Lugu u porodičnoj kući koju je izgradio njegov dedo doselivši iz Višljana, također u općini Prozor. U ratu porodica Garabin odlazi u Jablanicu gdje su kasnije kupili kuću te ostaju tu živjeti. Bolest rano uzima Senadovu majku.

Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja odlazi na studij strojarstva uz rad-  u Beč u Austriju. Pred kraj studija zasniva vlastitu porodicu, te prekida studij pred sami kraj.  Prije 3 godine vraća se iz Austrije u Jablanicu kako bi bio stalno sa svojom porodicom. Jakom voljom uvijek je pronašao posao. Prije nekoliko mjeseci, u najvećem trendu odlaska iz BiH, odlučuje pokrenuti farmu domaćih koka nosilica. Tokom posjeta farmi zatekli smo Senada kako hrani koke. O svojim počecima kaže: ''Prije nego što sam započeo sa ovom farmom najprije sam se informirao. Pretraživao sam Internet, odlazio na neke farme kako bih iz prve ruke naučio i počeo sa vlastitim uzgojem. Zasukao sam rukeve i ovdje na Lugu, na našoj porodičnoj zemlji započeo sam sa gradnjom. Svega nekoliko dana radio je zidar, a ostalo sam uradio svojim rukama. Sve što je do sada uloženo vrijedi otprilike 15.000 KM'',  kaže Senad o svojoj farmi. 
Farma domaćih koka nosilica smještena je na Lugu, nedaleko od magistralnog puta M 16-2, Jablanica – Prozor. Trenutno broji 250 koka koje su smještene u čvrsto izgrađenom objektu za noćenje i nošenje jaja, dok je prehrana uglavnom na prostoru od 2 duluma ograđenom da koke ne odlutaju ili da ne stradaju od kojekakvih grabljivica. Tu su i dva psa čuvara koji prate dolazak svih nepoznatih i nepozvanih posjetitelja. 
Izvor: Ramski vijesnik

Nema komentara:

Objavi komentar